Menjaga Kerahsiaan Identiti Sebagai Klien Kaunseling Di Internet

Assalamualaikum,

kaunseling di internet boleh dijalankan melalui e mel, chatting, atau ala forum seperti yang saya ikhtiarkan dalam FB page Al Irsyad.

Terdapat beberapa limitasi bagi kaunseling yang saya akan lakukan ini berbanding sesi kaunseling individu secara bersemuka. Harap anda dapat fahami dan gunakan perkhidmatan ini sebaiknya dengan memahami limitasi tersebut.  Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diambil ingatan:

1) Tiada kontrak formal antara klien dan kaunselor. Setiap siri sesi kaunseling harus bermula dan berakhir dengan kontrak, iaitu persetujuan antara kaunselor dengan klien. Persetujuan ini meliputi, persetujuan klien untuk menjalani sesi, kesediaan kaunselor untuk menjalankan sesi. Bersama persetujuan itu termasuk, masa, tempat, tempoh sesi, bayaran dan juga isu yang akan diperbincangkan.

Dalam site ini, apa yang dijalankan bukan sesi kaunseling. Ia lebih merupakan panduan-panduan keagamaan yang difikirkan boleh membantu saudara dalam membuat penilaian, keputusan, serta perancangan dalam menangani isu dalam kehidupan tuan-puan.

Seandainya pada bila bila masa, saudara merasakan ingin menghentikan sesi Irsyad ( di FB), saudara boleh berbuat sedemikian dengan tidak lagi menyambung reply, atau dengan memberitahu niat untuk berhenti. Saudara juga berhak untuk meminta supaya saya memadamkan semua post saudara. Walau bagaimana pun, saya menyimpan hak untuk  menyimpan respon saya kepada saudara dengan menceritakan secara ringkas dan umum (yang tidak mendedahkan butir peribadi) Ini adalah untuk tujuan pembelajaran bagi pembaca lain.

2) Kerahsiaan tidak pernah terjamin di dalam sesi perbincangan di internet.  Untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan peribadi anda, pastikan anda mengikut langkah-langkah ini.

Anda boleh gunakan username biasa anda untuk memberi komen atau bertanya soalan, tetapi, seandainya anda inginkan berkongsikan masalah pribadi, anda dinasihatkan untuk menggunakan username baru yang tidak anda gunakan untuk tujuan lain.  Ini supaya tidak dikaitkan username tersebut dengan identiti anda.

Jangan dedahkan butir peribadi seperti nama sebenar, alamat, tempat kerja dan lain-lain. Anda boleh menceritakan masalah secara peribadi dengan tidak mendedahkan identiti unik anda. Contohnya umur: antara 30 – 35 tahun, berumahtangga antara 3 – 7 tahun,  bekerja profesional dengan pendapatan antara xx – xx, menjadi guru di sekolah di luar bandar etc… jangan risau, saya akan membantu mengaburkan identiti unik anda sebelum saya postkan reply anda. (Disclaimer: seandainya saya terlepas pandang, saya tidak boleh bertanggungjawab ke atas sebarang kompromi identiti yang anda dedahkan. Oleh yang demikian, berhati-hati mendedahkan identiti unik anda.)

Walau bagaimanapun, tidak perlulah anda mengelirukan identiti sehingga tidak dapat dijalankan kauseling yang tulin. Contoh pengelilruan yang merosakkan kaunselling adalah mengubah jantina, umur, pendapatan, masalah dll. Cukup sekadar menceritakan secara umum dan persekitaran untuk mengelakkan identiti unik diketahui. Masalah yang dihadapi sendiri tidak perlu dikaburkan kerana bagi setiap masalah yang anda ceritakan ada seribu lagi individu lain  yang menghadapi masalah yang sama.

3) Keberkesanan dari kaunseling ala forum ini sangat terhad berbanding dengan sesi kaunseling individu secara bersemuka. Oleh yang demikian, jika anda mempunyai masalah  yang berat yang tidak mampu ditanggung sendiri, dan tidak dapt diringankan melaui sesi kaunseling disini, saya menasihatkan agar anda mendaptkan sesi kaunseling individu bersemuka dari profesyenal yang berhampiran dengan kawasan tempat tinggal anda. Saya tidak berani berjanji, tetapi akan usahakan untuk mendaptkan  senarai kaunselor bertauliah yang berdekatan.  Tolong ingat bahawa bukanlah tanggungjawab utama bagi profesional tersebut untuk membantu anda, tetapi tanggungjawab adalah di atas diri anda sendiri untuk berikhtiar mendapatkan bantuan yang diperlukan.

Akhir kata, jangan risau. kaunseling cuma salah satu dari cara untuk membantu diri kita. Terdapat banyak lagi jalan lain untuk kita berikhtiar menyelesaikan masalah dan meningkatkan kualiti hidup, dan yang paling utama dan pertama adalah berserah kepada Allah dengan tawakkal seorang hamba – bukan mana-mana kaunselor atau proses kaunseling yang dapat membantu kita tetapi pertolongan dari Allah yang membantu kita, sama ada dalam bentuk kaunseling atau jalan yang lain.

Semoga kita semua di dalam banutan dan pemerhatian Allah sentiasa

Wallahua’lam

One Comment

  1. sri mengurai replied:

    saya nak minta pendapat ni kawan saya ni ada masalah tapi selalu cerita di fb tapi kadang-2 di minta saya komen bila saya komen mulalah dia komen yang boleh memalukan saya kenapa di nak keluar status yang berunsur masalah untuk orang komen seperti meminta simpati saja,kawan saya ni dah tunang tapi tunang dia ni termakan hasutan rakan,kiranya pasal adat salah ker kalau kawin beradat samalah semua negeri pun ada adat masing-2

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: