Kenali Kaunselor Anda

Nama saya Nadiyah Elias. Saya bekerja sebagai tenaga pengajar dalam program kaunseling dan psikologi di Universiti Utara Malaysia, dan menjalankan klinik kaunseling persendirian dengan kebenaran dari pihak majikan. Bidang tumpuan saya adalah kaunseling dan psikologi Islam.

Saya pernah membuka blog ini di bawah nama ” KKlinik Kaunseling Islam” bertujuan memberi ruangan untuk orang ramai mendapatkan kaunseling percuma secara online. Walau bagaimana pun, saya dapati saya tidak mampu untuk menangani kaunseling secara internet, maka blog tersebut telah di tutup.

Kini saya mencuba sekali lagi untuk membantu masyarakat dengan mencuba jalan baru. Saya telah membuka page di FACEBOOK di bawah nama Al Irsyad. SIte ini sekadar mempamerkan beberapa kes terpilih untuk dijadikan panduan umum.

Pendekatan dalam proses irsyad sedikit berbeza dengan kaunseling, iaitu klien dihaparkan mendapatkan panduan umum yang telah diberi oleh agama, dan mengaplikasikan sendiri panduan tersebut ke astas diri dan masalah sendiri. Proses isrsyad membantu klien mengaplikasikan kehidupan sebagai seorang Muslim, dan masalah dibincagkan dalam konteks tersebut.

 

3 Komen

  1. SHAMSUANUAR replied:

    Asalamualaikum , saya cukup berminat dengan pendekatan yang puan gunakan dalam pendekatan sesi kaunseling. Justeru besarlah harapan saya jika ianya ada berkaitan dengan ilmu kaunseling atau kajian-kajian yang berkaitan dengan kaunseling , puan dapat berkongsi dengan saya melalui e-mail yang saya berikan….Terima kasih

  2. Ain replied:

    Assalamualaikum,

    Saya rasa saya perlukan seseorang untuk luahkan perasaan. Boleh tak pinjamkan bahu untuk saya menangis :|.

    Wasalam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: